La Cooperativa de la Granadella acull la seu del museu, que serà l’únic dedicat a l’oli de la xarxa territorial del mNACTEC (Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya)

La Consellera d’Agricultura, Meritxell Serret inaugura el Museu de l’Oli de Catalunya.

Cooperativa noucentista

Aquest singular edifici, d'estil noucentista d'inicis del segle XX, conserva en molt bon estat la construcció original, amb façanes de maçoneria de pedra carejada vista, que és una excel·lent mostra de l'arquitectura industrial de l'època.

L'equipament formarà part de la xarxa de museus territorials del mNACTEC (Museu de la Ciència i la tècnica de Catalunya) on serà l'únic de Catalunya dedicat monogràficament a l'oli d'oliva.

La rehabilitació de l'espai i la seva museïtzació ha representat un import de 300.000 € i ha comptat amb un ajut FEDER del 50% de la inversió.

Un museu singular i innovador, amb realitat augmentada

El museu, que conserva la maquinària original des de la seva primitiva inauguració, ha restaurat tota la maquinària que ha estat preparada per posar-la a apunt per poder funcionar de nou tal i com es feia antigament.

El projecte museogràfic és molt innovador. Mitjançant tabletes i la tecnologia de la realitat augmentada es proposa una visita interactiva de manera personalitzada on el visitant pot escollir la descoberta de la Cultura de l'Oli a través de l'experiència de diferents personatges com: un pagès, un moliner, una mestressa de casa, un comerciant d'oli, una somera, etc. Al fil d'aquests relats els visitants poden donar un sentit a allò que es veu a les sales fent encara més enriquidora la seva visita.

D'altra banda, tot un seguit de propostes participatives per mitjà de desafiaments, preguntes, i fins i tot concursos inicien un recorregut interactiu amb els visitants a través del temps tot descobrint el procés de la producció d'oli d'oliva verge extra.

El museu fa un recorregut didàctic des de la recol·lecció de les olives, el premsat, la decantació, el filtratge de l'oli d'oliva, fins a arribar a l'emmagatzematge, l'embotellat i la seva venda al detall.

Tot aquest procés es contextualitza dins del món cooperatiu, que explica com s'ha consolidat aquest sector en una comarca on l'oli verge extra és el principal element d'identitat del territori.

El complex format pel Museu de l'Oli, conjuntament amb el CCOC (Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya), inaugurat el mes de març de l'any passat i ubicat al convent de Santa Maria de Gràcia de la Granadella, ofereixen als visitants la possibilitat de viure una experiència singular i única al voltant de la Cultura de l'Oli, fet que posiciona a la Granadella, i per extensió la comarca de les Garrigues, com a referència de l'oleoturisme a Catalunya.

Pujar