Tallers escolars per viure la collita d’olives i les experiències de l’oli verge extra a les Garrigues.
El curs anterior 2017-2018 hi van participar més de 1.500 escolars i professors d’arreu de Catalunya.
Sota el lema "Experimenta la cultura de l'oli" el Centre de la Cultura de l'Oli de Catalunya (CCOC)
de la Granadella presenta el programa de tallers educatius innovadors i vivencials adaptats als
continguts curriculars, per promoure la cultura de l'oli verge extra entre els centres educatius d'arreu de Catalunya.
Aquest programa educatiu per a escoles compta, com a un dels principals recursos, amb un dels
Museus de l'Oli més singulars de Catalunya, incorporat al Sistema Territorial del Museu Nacional
de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, de Terrassa.
El Museu de l'oli de Catalunya, que té com a seu la Cooperativa de la Granadella (1920), conserva
tota la maquinària original de l'època i convida a viure d'una manera divertida les experiències de l'oli a través de diferents personatges com poden ser una mula, el mateix pagès, la figura del corredor d'oli, els consumidors, o la particular visió del president de la cooperativa.
Aquesta divertida manera d'aprendre amb el suport de les noves tecnologies, tot utilitzant les
tabletes i els mòbils com a eines didàctiques, resulta una manera molt innovadora d'aprendre molt valorada pels més dels 1.500 escolars i professors que van participar en el curs anterior (2017-2018).
Un altre dels objectius dels tallers es oferir l'oportunitat d'experimentar, d'una manera diferent la
realitat d'una de les comarques més rurals i autèntiques de Catalunya; redescobrint la història, el
paisatge, el patrimoni cultural i el conreu de l'olivera. Valorar l'oli en la dieta mediterrània o dins del món cooperatiu són els eixos principals d'aquests tallers educatius…
El programa consta de 6 tallers, adreçats a infants i joves, reuneix un seguit d'experiències
educatives amb propostes molt suggeridores amb experiències tan singulars com: "Pagesos per un dia" (anar al camp a collir olives), "Les feines del camp", i descobrir el cooperativisme amb el taller "Coop-erem", amb un joc de rol.
El taller "Hem Begut oli" inicia al jovent del cicle superior d'educació primària, ESO i educació post- obligatòria, a tastar l'oli per descobrir el gust i les olors dels diferents olis. Altres tallers com "Oli, pa i xocolata" i "Fem cuinetes", mostren als joves estudiants com s'elabora la xocolata i altres dolços fets amb oli, així com la manera de fer un bon allioli entre altres receptes típiques de la cuina de les Garrigues.
Any rere any s'intensifica la promoció de l'oleoturisme com a recurs educatiu i turístic. El CCOC és un espai innovador que treballa per ser un referent en la promoció de l'oleoturisme a Catalunya i impulsa un creatiu programa de formació per ajudar a les noves generacions a descobrir els valors de la cultura de l'oli i donar a conèixer així la història i les tradicions d'aquest estimat territori.